02165734350 - 09121640500 - 09122652260

ظروف ترموفرمینگ

ظروف ترموفرمینگ

در دنیای پر مشغله امروز استفاده از ظروف یکبار مصرف از جمله ظروف ترموفرمینگ بسیار رواج پیدا کرده است، زیرا کاربرد آن ها راحت و آسان است و به خاطر تنوع بالایی که دارند می توان در همه امور از آن ها استفاده کرد. روش های ساخت ظروف یکبار مصرف متفاوت است. یکی از این روش ها، ترموفرمینگ نام دارد. در این مقاله می خواهیم بیشتر درباره این روش و ظروف ترموفرمینگ بپردازیم.

روش ترموفرمینگ چیست؟

ترموفرمینگ روشی است که در آن ورقه های پلاستیکی با کمک قالب های مختلف به ظروف متنوعی تبدیل می شوند. طی این فرآیند، حرارت لازم به ورقه های پلاستیکی داده می شود تا به راحتی قابل شکل گیری شوند. زمانی که ظروف، سرد شدند پلاستیک های اضافی را از اطراف ظرف جدا می کنند تا محصول مورد نظر قابل استفاده شود. در واقع در این جا با کمک روش های مختلف مانند خلأ، فشار و مکانیکی، ظروف مختلف شکل می گیرند. برای آماده کردن ورقه های پلاستیکی برای شکل گیری و نرم کردن آن ها، از انرژی حرارتی کمک گرفته می شود.

ظروفی که با این روش ساخته می شوند، با دقت و کیفیت بسیار بالایی تولید می شوند و برای ساخت آن ها نیازی به مواد اضافی زیادی، وجود ندارد.

۶ کاربرد روش ترموفرمینگ در صنعت

همانطور که گفتیم استفاده از این روش، کاربرد زیادی در صنایع مختلف دارد. در ادامه به ۶ کاربرد روش ترموفرمینگ اشاره می کنیم.

۱-ظروف یکبار مصرف

از جمله پر کاربرد ترین و پر مصرف ترین موارد استفاده از روش ترموفرمینگ، ساخت ظروف یکبار مصرف با مواد اولیه پلاستیک و فوم می باشد. ظروف ترموفرمینگ در انواع مختلفی ساخته می شوند از جمله لیوان، ظروف در باز، ظروف در بسته و … با توجه به قالب هایی که وجود دارد می توان ظروف متفاوتی  با کمک این روش تولید نمود.

۲-ظروف بسته بندی مواد غذایی

برای تولید ظروف بسته بندی مواد غذایی پلاستیکی می توان از روش ترموفرمینگ استفاده نمود. با توجه به تنوع قالب هایی که وجود دارد، ظروف بسته بندی مختلفی با این روش تولید می شود.

۳-ظروف بسته بندی مواد دارویی

از دیگر کاربرد های روش ترموفرمینگ، تولید ظروف بسته بندی مواد دارویی است که از مواد پلاستیکی و PVC ساخته می شوند. قالب های مخصوص این نوع ظروف متفاوت است به عنوان مثال برای ساخت بسته بندی قرص ها به صورت حباب دار باید از قالب های مخصوص استفاده شود.

۴-لاینر یخچال و فریزر

برای تقسیم بندی فضای داخل یخچال و فریزر از لاینر استفاده می شود. بدنه اصلی یخچال از جنس فلز است و داخل آن با استفاده از مواد عایق پوشش داده می شود. سپس یک لاینر پلاستیکی بر روی آن قرار می گیرد. روش تولید این لاینرها ترموفرمینگ می باشد.

۵-استخرهای بزرگ

استخرهای بزرگی که از جنس پلاستیک هستند و معمولا برای کودکان مورد استفاده قرار می گیرند، با دستگاه های ترموفرمینگ ساخته می شوند.

۶-قالب سه بعدی

برای تولید قالب های سه بعدی پلاستیکی، از روش ترموفرمینگ کمک گرفته می شود و از آن ها برای تولید وسایل پیچیده و یا تولید اسباب بازی استفاده می شود.

ظروف ترموفرمینگ به ۳ روش تولید می شوند.

همانطور که قبلا اشاره کردیم برای تولید ظروف ترموفرمینگ، از ۳ روش کمک گرفته می شود: خلأ، فشار و مکانیکی. در ادامه هر کدام از این روش ها را توضیح می دهیم.

  • روش خلأ: در روش خلأ با کمک حرارت و فشار، مواد پلاستیکی در تماس با سطح، قالب گیری می شوند. سپس طی عملیاتی که بر روی آن ها انجام می شود تبدیل به ظروف مختلفی خواهند شد.
  • روش فشار: روش فشار تا حدودی زیادی مانند روش خلأ است اما تفاوت هایی با هم دارند. نکته روش فشار این است که نیروی فشار هوای اضافی در این روش، باعث می شود ورق حرارت ببیند و منعطف شود و برای تبدیل شدن به شکل قالب آمادگی لازم را پیدا کند. مزیتی که این روش دارد تولید ظروف با دقت و ظرافت بیشتری می باشد.
  • روش مکانیکی: طبق این روش ورق های ترمو پلاستیک با ابزار مخصوص حرارت می بینند و مواد پلاستیکی حالت یکدستی پیدا می کنند. بعد از آن، بر روی سطح قالب قرار می گیرند و با فشاری که پانچ وارد می کند هوای بین آن ها تخلیه خواهد شد و با کمک پمپ تخلیه، مواد پلاستیکی مانند شکل قالب خواهند شد.

مزایای ساخت ظروف به روش ترموفرمینگ

  • ظروفی که به روش ترموفرمینگ ساخته می شوند با کیفیت تر و با دوام تر از سایر روش ها هستند.
  • ظروف ترموفرمینگ در مدت زمان کمتری تولید می شوند در نتیجه به موقع تحویه مشتری داده می شوند.
  • با کمک این روش می توان ظروف مختلفی در ابعاد بزرگ نیز تولید کرد چون شاید بتوان گفت که تنها روشی است که ورق های پلاستیکی را می توان در ابعاد بزرگتری قالب گیری نمود.
  • تولید ظروف ترموفرمینگ با توجه به درخواست مشتری در ابعاد و اشکال متفاوتی انجام می پذیرد.
  • با کمک این روش می توان از انواع پلاستیک به عنوان مواد اولیه استفاده کرد در صورتی که در سایر روش ها این گونه نمی باشد.
  • از دیگر مزایای ساخت ظروف به این روش این است که برای ابزار سازی و مهندسی اولیه آن به هزینه کمتری نسبت به بقیه روش ها نیاز است.

معایب ساخت ظروف به روش ترموفرمینگ

  • در این روش، ممکن است ورق های پلاستیکی که در حالت پایدار قرار دارند، به خاطر کشیده شدن بیش از حد در یک دمای معین، شکسته شوند و این یعنی اتلاف پلاستیک و متحمل شدن هزینه های زیاد.
  • طبق این روش فقط می توان از یک قسمت قالب استفاده نمود.
  • از آن جایی که باید از ورق های پلاستیکی با کیفیت در این روش استفاده نمود، ممکن است هزینه ها را نسبت به سایر روش ها افزایش دهد.

با توجه به اطلاعاتی که در بالا ارائه دادیم ساخت ظروف ترموفرمینگ دارای مزایای زیادی است. شاید در برخی از موارد نیز عیب هایی داشته باشد اما به خاطر کیفیت ظروف ترموفرمینگ و ظرافت و دقتی که در ساخت آن ها به کار می رود، خیلی از افراد به دنبال چنین ظروفی هستند. متنوع بودن ظروف ترموفرمینگ و ابعاد و قالب های آن ها سبب محبوبیت آن ها در بین مردم شده است.